Etusivu MoreJung Esittely Teoriatausta Seminaarit ja kurssit    
 

 

MoreJung  on

sulautuma J.L. Morenon ja C. G. Jungin nimistä.

Jacob Levy (s. Levi) Moreno (1889-1974) oli psykodraaman kehittäjä. Kehitystyö alkoi Morenon Wienin aikoina Itävallassa mm. pakolaisleireillä, maahanmuuttajien ja syrjäytyneiden ihmisten parissa ja perhelääkärinä. 1925 jälkeen kehitystyö jatkui Yhdysvalloissa. Psykodraamaa käytetään usein yläkäsitteenä kuvaamaan siihen kuuluvaa teoriaperhettä ja metodologiaa. Kaikissa psykodraamaan perustuvissa menetelmissä kuten sosiodraama, roolikoulutus, psykodraaman päähenkilötyö, käytetään Morenon kehittämiä toiminnallisia tekniikkoja.

Carl Gustav Jung (1875-1961) oli sveitsiläinen psykiatri, jonka tieteellinen ura alkoi Burghölzin mielisairaalassa. Hänen keskeisin kiinnostuksen kohteensa oli yhteyden luominen tietoisen ja tiedostamattoman välille. Merkittäviä käsitteitä ovat symboli ja arkkityyppi. Analyyttisen psykologiaan perustuvia työmenetelmiä  psykoterapiassa ovat  mm. unet, sadut, myytit, spontaani kirjoittaminen, kuvat ja tanssi. Ihmisen oireita tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta ja individuaation eli yksilöitymisen kannalta.

Morenon ja Jungin ajattelua yhdistää erityisesti ihmisen henkisen ulottuvuuden huomioiminen.

 

Omassa ajattelussani MoreJung kuvaa kokonaisuutta, jossa integroituvat Morenon psykodraaman teoriat ja käytäntö sekä Jungin analyyttisen psykologian perusteet. 

 

(lähde T.Grandell: Matka luovuuden lähteelle. Psykodraama ja jungilainen psykologia kohtaavat. 2014 s.33)

 

 
           
 

© 2017 -- Tuula (Tuulikki)  Grandell

päivitetty - 28.11.2017